MICHIEL STEKELENBURG - CATHARSIS

Artiest info
Website - bandcamp
 
Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

Michiel Stekelenburg, gitarist/componist en leraar, wonend in Amsterdam, heeft zijn roots in de rockmuziek waarin hij deel uitmaakte van diverse groepen, maar tegelijkertijd was hij ook bezig met jazzmuziek. Mede door die achtergrond heeft hij een eigen sound ontwikkeld, zowel in zijn spel als in zijn composities. Zijn vorige albums “Hypnosis”, “Layers”, en “Onoda” werden enthousiast ontvangen, hij bereikte de eerste plaats in de iTunes jazzlijst en tweede in de verkiezing “Best Jazz Guitarist in the Benelux” in het tijdschrift “Gitarist”.

Op “Catharsis” horen we behalve Michiel op el. en akoestische gitaar, Jesse Schilderink op tenorsax, Tom Ridderbeek op trompet, Sam Thomas op trombone, Sjoerd van Eijck op piano, Thomas Pol op contrabas en Jasper van Hulten op drums. Alle composities en arrangementen zijn van de hand van Michiel. Het album opent met het sfeerrijke “As one” dat begint met fraaie trompetklanken van Ridderbeek waarna Michiel invalt met smeuïge klanken op zijn gitaar, hij laat hier onmiddellijk horen wat voor een geweldige gitarist hij is ! In “Heartwork” horen we het hele septet aan het werk hetgeen zorgt voor een fraai palet aan klankkleuren. Jesse zorgt voor een rauw intermezzo met zijn scheurende sax vooraleer de rust weerkeert.

Het titelnummer “Catharsis” behoort tot de hoogtepunten op dit geslaagde album. Het samenspel van de muzikanten voert hier naar een geweldige climax, een echte zuivering dus. De rust keert terug in het sfeervolle “Flow” met een fraaie trompetsolo alvorens Michiel weer excelleert op zijn gitaar. De titel “Tempest” duidt er al op, het tempo schiet omhoog in dit funky nummer met een stevige rockgitaar. Die rock invloeden zorgen er zeker in mijn oren voor dat zijn spel beter bevalt dan dat van de doorsnee jazzgitarist waar het vaak meer gaat over de techniek dan de sound. Kortom een uitermate geslaagd album en het zet mij ertoe aan op zoek te gaan naar eerder werk van Michiel Stekelenburg.

Jan van Leersum.